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Item Nutritional evaluation and human health-promoting potential of compounds biosynthesized by native microalgae from the Peruvian Amazon(Universidad Científica del Perú, 2020-07-12) Cobos Ruiz, Marianela; Pérez, Sheyla; Braga, Janeth; Vargas Arana, Gabriel; Flores, Leenin; Paredes Rodríguez, Jae Diana; Dylan Maddox, Joseph; Marapara, Jorge L.; Castro Gómez, Juan C.A plausible strategy to mitigate socioeconomic problems in the Peruvian Amazon is through the sustainable exploitation of biodiversity resources, such as native microalgae. Several studies worldwide affirm that these microorganisms are excellent sources of higher value products for human nutrition and possess health-promoting biochemicals, but these attributes are unknown for the native microalgae of Peru. Therefore, the aim of this investigation was to evaluate the nutritional and human health-promoting potential of compounds biosynthesized by native microalgae from the Peruvian Amazon. Ten native microalgae strains of the groups cyanobacteria and chlorophyta were cultured in BG-11 medium and their biomass harvested and dried. Standardized methods were then used to determine proximate composition, fatty acids and amino acids composition, antioxidant activity, and total phenolic content. All ten microalgae strains produce primary nutrients, the entire spectrum of essential amino acids, essential fatty acids, and 3 of the 10 microalgae strains produced eisosapentaenoic acid. Additionally, all microalgae strains exhibited antioxidant activities and contained phenolic compounds. In conclusion, native microalgae strains from the Peruvian Amazon analyzed in this study possess the ability to biosynthesize and accumulate several nutrients and compounds with human health-promoting potential.Item Prevalencia de malaria en aves de sotobosque en la cuenca alta del rio Itaya, Loreto, Perú(Universidad Científica del Perú, 2021-01-28) Galvez Zagaceta, Paula A.; Vela Trigoso, Tino A.; Estela Moreno, Segundo L.; Rodriguez Mashacuri, Hicler N.; Castro Gómez, Juan C.; Cobos Ruiz, Marianela; Dylan Maddox, JosephLa Amazonía peruana y en particular la región Loreto, alberga una gran diversidad de aves que han sido estudiadas en diferentes campos. Sin embargo, se conoce muy poco acerca de sus enfermedades. Una de las enfermedades de mayor frecuencia en aves es la malaria aviar, causada por los hemosporidios. No obstante, existe una carencia de información sobre la prevalencia de malaria en esta zona, y de la interacción huésped-parásito, los daños tisulares, la supervivencia y otros efectos que pueden causados por estos parásitos. El objetivo de esta investigación fue determinar la prevalencia de malaria en aves de sotobosque de la cuenca alta rio Itaya. Se obtuvieron muestras de sangre de 281 aves y se detectó malaria aviar mediante métodos moleculares. Se identificaron 66 especies de aves pertenecientes a 18 familias. Asimismo, se ha registrado una prevalencia global de malaria aviar de 60,1%, siendo la familia Thamnophilidae que mostró la mayor prevalencia de hemoparásitos (64,9%). En conclusión, la prevalencia de malaria en aves de sotobosque de la cuenca alta del rio Itaya es alta, pudiendo representar un riesgo para la conservación de la diversidad de la avifauna en la Amazonía peruana.